ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ!

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 4:02 μμ |

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΑΤΥΡΩΝ" ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΝΥΜΦΗ... ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΚΟΥΣΜΑ: "ΑΛΟΕΣΣΑ" ΤΩΝ ΑΒΑΤΟΝ...

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ!

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!


MUSIC ANCIENT GREECE.gif


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 3:15 μμ |

ΑΡΧΙΚΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ πόησις...ΕΚ ΤΟΥ φύω ΤΟ ποιώ...πόησις-ποώ, ποίησις-ποιώ...

ΠΟΙΗΣΙΣ= Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΡΙΖΑ...


ORANGE FLOWERS DIV.gif

ΣΑΠΦΩ.gif

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: ΕΥΤΕΡΠΗ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΕΡΑΤΩ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ...ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΙΔΗ ΠΟΙΗΣΗΣ: ΛΥΡΙΚΗ (ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΛΥΡΑΣ), ΕΠΙΚΗ, ΕΡΩΤΙΚΗ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ...ΜΙΑ ΜΟΥΣΑ, Η ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ=τράγος+ωδή (ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΟΡΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ ΨΑΛΛΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΣ, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ)...

ifigeneia.gif

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΩΝ...ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...

ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ:

 1. διθύραμβος
 2. τραγούδι
 3. ιάλεμος
 4. υμέναιος
 5. παλινωδία
 6. ηθοποιός
 7. υποκριτής
 8. παίαν
 9. ραψωδία
 10. ευμολπία

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ, ΑΝΑΜΕΙΚΤΕΣ:

 • ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
 • ΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
 • ΚΑΛΗ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΥΜΝΩΔΙΑ
 • ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ
 • ΣΥΝΘΕΣΗ ΩΔΩΝ
 • ΣΥΝΘΕΣΗ ΩΔΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΑ ΗΔΗ ΡΗΘΕΝΤΑ
 • ΑΥΤΟΣ, ΠΟΥ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
 • ΑΥΤΟΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
 • ΜΟΙΡΟΛΌΪ
 • ΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

ΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ"...

ORANGE FLOWERS DIV.gif

ΝΙΚΗΤΗΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ...


ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΝ ΟΙ ΚΛΕΠΤAI;

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 3:04 μμ |

701sparta.gifΤΟΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΕΙΔΑΤΕ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΛΕΠΤAI ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΝ!

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ...

ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ, ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΩ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ...
ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΟΙ ΚΛΕΠΤAI ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ...ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΙ, ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ...

ΛΑΒΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ!

ΨΑΠΦΑ, Η ΔΕΚΑΤΗ ΜΟΥΣΑ

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2007 8:35 μμ |

ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, ΤΗ ΣΑΠΦΩ...ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ ΠΛΗΡΩΣ, ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ:

Βίος και πολιτεία της Σαπφούς

Η Σαπφώ έζησε και άκμασε στην προ-κλασσική περίοδο, στις αρχές του 6oυ αιώνα π.Χ. (~580) κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου, όπου τότε άκμαζαν οι τέχνες κι ο πολιτισμός. Το πιθανότερο είναι ότι γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, του 7ου, γύρω στα 630-620 π.Χ., στην Ερεσό.
Η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" αναφέρει ότι γεννήθηκε το 715 π.Χ., αλλά θα πρέπει να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, γιατί το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι η Σαπφώ και ο Αλκαίος έζησαν δυο γενιές περίπου μετά τον Τέρπανδρο, διάσημο κιθαρωδό που άκμασε γύρω στο 630 π.Χ. και μάλλον ίδρυσε την πρώτη σχολή -ή ρεύμα- λυρικής ποίησης στη Λέσβο, κι ότι ο Αλκαίος γεννήθηκε γύρω στο 620 π.Χ. - Και εφόσον αυτή η κατα τα άλλα τόσο ενδιαφέρουσα έκδοση της ελληνικής ιστορίας αφιερώνει μονάχα μισή πρόταση στη 10η Μούσα, μάλλον μας πείθει ότι δεν έχει μελετήσει και τόσο διεξοδικά την μεγαλύτερη ποιήτρια όλων των εποχών.

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της Αρχαίας Λυρικής ποίησης, μαζί με τον Αλκαίο κι ίσως κι ένα - δύο άλλους, όπως τον Αρχίλοχο, τον Ανακρέοντα. Σίγουρα η διασημότερη ποιήτρια του αρχαίου ελληνικού κόσμου, κι όχι μόνο.

Φαίνεται πως αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική και κάθε ομορφιά.
Την έχουνε αγαπήσει και παινέσει από την εποχή της μέχρι και σήμερα για την ομορφιά και την τρυφεράδα της ερωτικής της ποίησης, αλλά και για την αμεσότητα που πλησιάζει τον αναγνώστη.
Πολλοί την έχουνε αποκαλέσει "δέκατη μούσα" ή και "θνητή μούσα" (μάλλον της λυρικής και την ερωτικής ποίησης), ο Πλάτωνας την έχει αποκαλέσει σοφή (σύμφωνα με την Ποικίλη ιστορία του Αιλιανού Κλαύδιου), κι ο Οράτιος στη 2η ωδή του μας λέει ότι κι οι νεκροί ακόμα ακούνε με θαυμασμό τα τραγούδια της σε ιερή σιγή στον κάτω κόσμο.

Κόρη αριστοκρατικής οικογένειας και συγκεκριμένα του Σκαμανδρώνυμου και της Κλείδας, είχε τρεις αδελφούς, τον Λάριχο, τον Χάραξο και τον Ευρύγιο.
Ο Λάριχος ήταν οινοχόος στο πρυτανείο της πόλης, ενώ ο Χάραξος έφυγε στην Αίγυπτο για εμπόριο, όπου ερωτεύτηκε την όμορφη Ροδώπη και της εξαγόρασε την ελευθερία της αρκετά ακριβά. Κι η Σαπφώ τον μαλώνει γι αυτό σε κάποιο τραγούδι της.

Το Βυζαντινό λεξικό της Σούδας αναφέρει ότι παντρεύτηκε τον Ανδριώτη Κερκύλα, αλλά οι σοβαρότερες πηγές δεν το αναφέρουν αυτό (κι αν αναζητήσετε την σημασία του ονόματός του αλλά και τις μοδάτες απόψεις περι Σαπφώς την εποχή που γράφτηκε η Σουδα ενώ καίγαν με χριστιανικό φιρμάνι κάθε αναφορά στα βιβλία της.. θα καταλάβετε καλύτερα). Σίγουρα απόκτησε μια κόρη που ονόμασε Κλείδα, κι ίσως αυτό να ήταν και το όνομα της μητέρας της.
(Ακόμα στα νησιά του αιγαίου αρκετοί συνηθίζουν να κρατούν το παλιό έθιμο - η πρωτοκόρη παίρνει το όνομα της μητέρας της μάνας.)

Η εποχή της είναι εποχή αλλαγών. Αρχίζουν να ακμάζουν οι αποικίες, η δημοκρατία ανταγωνίζεται την τυραννία σε αρκετές πόλεις και τα πολιτικά ζητήματα ενδιαφέρουν αρκετά κι επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Η Σαπφώ ταξίδεψε στη Σικελία κι έμεινε λίγα χρόνια στις Συρακούσες, γύρω στο 600 π.Χ. (603-595?), μπορεί και για να απομακρυνθεί από πολιτικές αναταραχές στη Μυτιλήνη. Επιστρέφει στην πατρίδα της γύρω στο 590-580 π.Χ. μετά την κατάλυση της τυραννίας, επί Πιττακού του Μυτιληναίου.

Είχε διαδοθεί αρκετά ένας θρύλος ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από ένα ακρωτήρι της Λευκάδας, για τα όμορφα μάτια ενός νέου που λεγόταν Φάων. Δεν φαίνεται όμως να αληθεύει ούτε αυτός ο μύθος, μάλλον οφείλεται στην παρερμηνεία κάποιου ποιήματός της, όπου η Σαπφώ εξυμνεί την ομορφιά του Φάωνος, ακόλουθου της Αφροδίτης.

Μετά το θάνατό της οι Μυτιληνιοί έκοψαν νόμισμα με τη μορφή της. Στις Συρακούσες κατασκεύασαν κενοτάφιο σε ανάμνησή της. Όλος σχεδόν ο αρχαίος κόσμος την είπε δεκάτη των Μουσών και θνητή Μούσα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις στήθηκαν εικόνες της προτομής της.

Η ιδιωτική της ζωή έχει συζητηθεί πολύ, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ μύθων, κουτσομπολιών, πολιτικά αποδεκτών "αποκαταστάσεων" και αλήθειας.
Γενικά φαίνεται ότι καθένας που έχει γράψει για τη Σαπφώ υποστηρίζει απόψεις προσωπικές ή και γενικά αποδεκτές ή και "πιπεράτες" για την κοινωνική και πολιτιστική του ομάδα και εποχή. Κανένας από αυτούς δεν είναι σύγχρονός της, ώστε να είναι πιθανό να την είχε γνωρίσει και να είναι πιο αντικειμενικός.

Έχει αναφερθεί ότι είχε ερωτευτεί γυναικεία πρόσωπα στο περιβάλλον της, και ιδιαίτερα με την Ατθίδα, την Τελέσιππα και την Μεγάρα.
Έχουν αναφερθεί επίσης ως μαθήτριές της: η Αναγόρα η Μιλήσια, η Γογγύλα η Κολοφώνια και η Ευνείκια η Σαλαμίνια.

Την εποχή εκείνη στη Λέσβο τα κορίτσια της ανώτερης οικονομικής τάξης συχνά εκπαιδεύονταν στη μουσική και το τραγούδι, σε κάτι μεταξύ ωδείων και εστέτ καλλιτεχνικών σαλονιών, που διατηρούσαν μεγαλύτερες και πιο έμπειρες γυναίκες, και φαίνεται ότι η Σαπφώ ήταν μια από τις τελευταίες. Ως "αντίτεχνές" της, δηλαδή γυναίκες που έκαναν το ίδιο, αναφέρονται: η Γοργώ, η Ανδρομέδα και η Μίκα.

To .. βυζαντινό φιρμάνι έκαψε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, κι αργότερα, το 380 oι ανθελληνική νομοθεσία του Θεοδόσιου και τα μίση που ξεσήκωσε .. έφτασαν με υπερβολικό ζήλο να μεταφραστουν και σε διαταγές να καίγονται τα ποιήματα της Σαπφώς - όπως κι όλα σχεδόν τα ελληνικά γραπτά. Στη συνέχεια, το 1073 οι εκκλησιαστικές αρχές του Βυζαντίου και της Ρώμης διέταξαν να καούν όλες οι κλασσικές βιβλιοθήκες της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης - και βέβαια όλα τα βιβλία που είχαν απομείνει με ερωτικά ποιήματα της Σαπφώς, με συνέπεια τα ελάχιστα αποσπάσματα που σώζονται σήμερα να καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού της έργου, τυχαία ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών σε περιοχές που δεν ήταν ισχυρή η επηρροή της εκκλησίας, το 1897 και αργότερα (Ετρουρία, Αίγυπτος.. κλπ. .. μέχρι παλίμψηστες περγαμηνές που βρέθηκαν να γεμίζουν φτωχές μούμιες στις αρχές του 21ου αιώνα κι ακόμα δεν έχουν μελετηθεί πλήρως).
Τεκμηρίωση: ανατρέξτε στα αρχεία της Βυζαντινής Νομοθεσίας που ΔΕΝ διδάσκονται στα σχολειά, και στα πλήρη πρακτικά των εκκλησιαστικών συνόδων του μεσαίωνα.
Σημείωση: αφαιρέσαμε την αναφορά σε διαταγή του Γρηγόριου του Ναζιανζηνού για την καταστροφή ειδικά των γραπτών της Σαπφώς που αναφέραμε παλαιότερα, γιατί δεν βρίσκουμε συγκεκριμένα τεκμήρια - εκτός από το ότι το 380 είναι η εποχή του (πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως 380-381).. και μια μη-τεκμηριωμένη αναφορά στο διαδίκτυο. Σίγουρα συμμετείχε ενεργά στη Β' Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως (381)

Έχουν γράψει για τη Σαπφώ :

- ο Ηρόδοτος, αναφορές στην οικογένειά της

- ο Αριστοτελικός φιλόσοφος Χαμαιλέων, Βιογραφική πραγματεία, ~300 π.Χ.

- ο Αριστοτέλης αναφέρει στιχομυθία μεταξύ Σαπφούς και Αλκαίου όπου ο Αλκαίος ... κάτι θέλει να της πει ... αλλά ντρέπεται κι η Σαπφώ του απαντά "αν είχες να πεις κάτι όμορφο και καλό κι αν δεν σ' έτρωγε η γλώσσα σου να πεις κακά πράγματα, δεν θα ντρεπόσουνα και θα φανέρωνες τη δίκαιη σκέψη σου".

- O Αιλιανός Κλαύδιος, στην Ποικίλη ιστορία του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Πλάτωνας την αποκαλούσε σοφή.

- ο Κολοφώνιος ποιητής Ερμεισιάναξ, σύγχρονος του Αλεξάνδρου ή του Πτολεμαίου, στην ελεγεία του με τίτλο Λεόντιον, σε αναφορές ερωτικών σχέσεων μεταξύ ποιητών, αναφέρει έρωτα του Αλκαίου προς τη Σαπφώ, κι εμφάνιζε ως αντεραστή του Αλκαίου τον Ανακρέοντα - αλλά ο τελευταίος ήταν αρκετά μικρότερός της και σε συνδυασμό με το λυρισμό και των δυο.. μάλλον πρόκειται για κάποια αλληγορία

- ο Μάξιμος ο Τύριος, φιλόσοφος του β' μισού του 2ου μ.Χ. αι., μας λέει πως ήτανε "μικρά και μέλαινα", κι απορρίπτει τις διαδόσεις σχετικά με ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τις φίλες της, κι αποφαίνεται ότι οι σχέση της με τις γυναίκες του κύκλου της ήταν μόνο παιδαγωγική και μορφωτική, ανάλογη με τη σχέση του Σωκράτη με τους μαθητές του.

- ο Οράτιος επιμένει στις ωδές του ότι τα άσματα της Σαπφούς είναι άξια ιερού θαυμασμού.

- ο Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής του 20 αι. μ.Χ. από το ίδιο της το νησί, αλλιώς ωραίος, κι ίσως ο πλέον αντικειμενικός απ' όλους, αναφέρει πως τη νοιώθει σα μια μακρινή του ξαδέρφη, "Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πίσω, στη Μυτιλήνη", ίσως λιγάκι μεγαλύτερη, αλλά που μεγαλώσανε παίζοντας "στους ίδιους κήπους, γύρω από τις ίδιες ροδιές, πάνω απ' τις ίδιες στέρνες"
και της αφιερώνει ένα από τα μικρά του έψιλον, όπου συμπυκνώνει μέσα σε τρεις μικρές σελιδούλες το παγκόσμια αποδεκτό εγκώμιο της ποίησής της, μας μεταδίνει το ύφος και το χρώμα του "σαλονιού" της - κι ίσως και της ψυχής της, κλείνοντας ..
"Τέτοιο πλάσμα ευαίσθητο και θαρρετό συνάμα δε μας παρουσιάζει συχνά η ζωή. Ένα μικροκαμωμένο βαθυμελάχροινο κορίτσι, ένα "μαυροτσούκαλο", όπως θα λέγαμε σήμερα, που ωστόσο έδειξε ότι είναι σε θέση να υποτάξει ένα τριαντάφυλλο, να ερμηνέψει ένα κύμα ή ένα αηδόνι, και να πει "σ' αγαπώ", για να συγκινηθεί η υφήλιος".


 • Βιβλιογραφία και σύνδεσμοι

 • Αναγνωστάκη-Τζαβάρα Ελευθερία, "Η Σαπφώ του 'Ερωτα", Εκδόσεις: ΙΔΜΩΝ, Aθήνα 2001, ISBN 960-7547-46-2
 • Ελύτης Ο. "Σαπφώ"
 • Ελύτης Ο. "τα μικρά έψιλον"
 • οαεδ "ανθολόγιο λυρικής ποίησης"
 • Reynolds, Margaret "the Sappho Companion", 2000
 • "Psapha"


Σελίδες αναφερόμενες στη Σαπφώ στο Διαδίκτυο..

Μελοποιήσεις ποιημάτων της Σαπφούς στα νεώτερα χρόνια ...


 • "Σαπφώ", δισκος/CD, ερμηνευτής Αλέκα Κανελλίδου, στιχουργός Σαπφώ, συνθέτης Σπύρος Θαλλασόπουλος
 • "Sappho de Mytilene", μουσική Αγγελική Ιονάτου, ερμηνεία Νένα Βενετσάνου, στίχοι Σαπφώ
 • .. , στίχοι Σαπφώ, ερμηνεύτρια Μαρίζα Κώχ
Εικόνα 027.jpg
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2007 5:38 μμ |

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ, ΜΕ ΤΟ ΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΛΟΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ...

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΕΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ ΚΙ ΑΥΤΟ...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΛΟΙΠΟΝ...ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΝΙΚΗΤΗ ΑΚΗ...

Κλειώ : κλέος=δόξα...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ευτέρπη: εύ+τέρπω...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

θάλεια: θαλλω=ανθίζω...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ
Μελπομένη: μέλπω (=μελωδώ)+ μένος...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Τερψιχόρη: τέρψις+ χορός...Η ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ερατώ: έρως...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Πολύμνια: πολύς=ύμνος...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΕΩΣ
Ουρανία: απο τον "ουρανό": ούρος (=φύλακας)+ άνω...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Καλλιόπη: κάλλος+ έπος...Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΜΟΥΣΕΣ.jpg

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ, ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΕΣ...ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ!


ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2007 5:48 μμ |

Chagall_51567.jpg

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΛΟΗΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΝ 2ο ΑΙΩΝΑ μ.Χ....ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΣΚΩΝ, ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ...Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ, Ο ΩΡΙΜΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΓΟΥ...


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ MARC CHAGALL

TO ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΛΥΠΤΟ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ: JEAN PIERRE CORTOT, "DAPHNIS ET CHLOE"


DaphnisChloeCortotCC171.jpg

ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, κ.ά.) ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ...

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΣ;

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ...ΜΕ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ Ο CHAGALL...


ΕΚΚΡΕΜΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2007 1:11 μμ |

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΘΛΑ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ...

ΕΚΚΡΕΜΜΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ...ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ, ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ...

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ...ΕΤΣΙ, ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ...

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΜΠΛΕ ΚΙΝ.gif

ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ; ΑΠΑΤΑΣΘΕ!

ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΙΝ.gif


ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ...

ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΓΛΥΚΥΘΥΜΙΕΣ, ΜΕ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ...

ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΜΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΘΕΜΑΤΑ...

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΔΕΕΣ, ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ...

ΚΑΛΩ ΠΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ...

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

ΑΣΤΕΡΙ ΚΙΝ.gif

ΜΟΥΣΕΣ

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2007 9:12 μμ |

ΜΟΥΣΑ=Μώ (μανθάνω)...ΜΟΥΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΑΘΗΣΗ...Muses.jpg

Η ΜΟΥΣΙΚΗ , ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

MYSTIC DIVIDER.gif

ΜΟΥΣΙΚΗ=ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ


Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ...


 • ΟΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΣΒΕΥΑΝ
 • ΕΤΥΜΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ! ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ...


ΟΠΟΙΟΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΛΑ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΣΤΕΦΕΤΑΙ ΕΔΩ ΝΙΚΗΤΗΣ!


ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2007 8:43 μμ |

Crystal_Tattoo_Bindi_Body_Art.jpg

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΤΑΤΤΟΟ" (ΤΑΤΟΥΑΖ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ:

α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑΚΗ ΛΕΞΗ "ΤΑ", ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΧΤΥΠΩ"

β. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΪΤΙΑΝΗ ΛΕΞΗ "TATAU", ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΣΗΜΑΔΕΥΩ"

tattoos3.jpg


ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΧΡΟΝΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (5000 π. Χ.).ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΛΑΟΥΣ: ΚΑΥΚΑΣΙΟΥΣ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ, ΑΣΙΑΤΕΣ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ.

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ. Η ΤΕΧΝΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ (δέρμα+ στίγμα). Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ ΩΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.

ΑΡΚΕΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΤΗΣ ΟΨΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.


tattoo 33.jpg

ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ, ΜΟΥ ΗΡΘΕ Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΜΑ:

ΑΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΝ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ;

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ...

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ!!!

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ...


ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΛΥΚΥΘΥΜΙΑΣ 5

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2007 7:42 μμ |

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΤΕ ΣΕ ΤΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ...ΔΕΣ ΤΕ ΤΙ ΓΙΝΑΤΕ:

ΑΕΡΙΚΟ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΑΚΗ: ΠΗΓΑΣΟΣ

Pegasos.jpg
ΑΝΤΩΝΗΣ: ΤΑΛΩΣ

talos.jpg
heiron.jpg

ΑΚIS, ΕΡΟΕΣΣΑ: ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΧΕΙΡΩΝΛΕΝΑ: ΛΕΩΝ ΝΕΜΕΑΣ hercules_nemean_our.jpg


ΓΡΗΓΟΡΗΣ: ΚΥΚΛΩΠΑΣ polyphimos.jpg


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ*****: ΑΛΥΚΤΩ (ΕΡΙΝΥΑ) ErinyesSharyss_sml.jpg

PESLAC: ΚΕΡΒΕΡΟΣ


 

ΚΕΡΒΕΡΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ.jpg

MAGEIA: ΓΟΡΓΟΝΑ

MERMAID.jpg


ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΣΕ ΤΕΡΑΤΑ, ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΕ...ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΣΩ ΣΧΟΛΙΟΥ, ΕΙΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΤΕ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΤΑΞΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ! ΔΕΣΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!


Profile

eroessa ΕΡΟΕΣΣΑ

ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ ΓΩ;

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Σελίδες

Αναζήτηση

Ο,ΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΕΓΧΘΕΙ...ΤΕΛΟΣ ΩΣ ΑΡΧΗ

ΤΡΩΕΣ ΗΡΩΕΣ
αγγελικη: Αυτή η ιστοσελίδα αναφέρει τα πρόσωπα του Τρωικού Πολέμου τους...

ΤΡΩΕΣ ΗΡΩΕΣ
μαρινα: Εμένα μου άρεσε πολύ και θέλω να ξαναδώ την ιστοσελίδα σας. Σας...

ΤΡΩΕΣ ΗΡΩΕΣ
μαριλενα: Πολύ ωραίο,μπράβο.Οιγιοι του Πριάμου ηταν ο Έκτορας,ο Πάρης,Ο...

ΤΡΩΕΣ ΗΡΩΕΣ
konstantin schonros: Λεξικον αρχαιων ελληνικων - ετυμολογια ελληνικων λεξεων

ΟΝΟΜΑΤΑ(1)
Ικαρος: Τι μπορεις να μου πεις για το δικο μου ονομα...ετυμολογικα...την...

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
δβαβφδδφα: φαδφδβφαβφφδβ

ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...
http://iessays-writer.org: This is nice idea to introduced the tips and tricks in the...

ΨΑΠΦΑ, Η ΔΕΚΑΤΗ ΜΟΥΣΑ
Viktor Kapinus : πολλοί είναι οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί

ΨΑΠΦΑ, Η ΔΕΚΑΤΗ ΜΟΥΣΑ
Viktor Kapinus: πολλοί είναι οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί

ΓΡΑΙΟΙ Ή ΕΛΛΗΝΕΣ;
Seo Services Jaipur: Thanks for sharing this nice post.ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ΠΛΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΕ:

CNN KAI ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ! (13 comments)
Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής...

ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ (4 comments)
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ... Νόμισμα βασιλιά...

ΗΕLLAS ΛΟΙΠΟΝ! (0 comments)
ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΠΛΑΪ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΔΙΑΛΕΞΑΤΕ...

ΓΡΑΙΟΙ Ή ΕΛΛΗΝΕΣ; (21 comments)
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ...

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΠΑΘΛΩΝ (2 comments)
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ...

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (4 comments)
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ...

ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! (8 comments)
ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ...

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ (8 comments)
ΑΥΤΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ...

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 50 ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ (12 comments)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ 41-51 (0 comments)
ΣΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 41-51, Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ...

SYNC BLOGS

Visitor Map
Create your own visitor map!